World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Landmacht materieel--> -->
MIM-104 Patriot (Verenigde Staten)

De MIM-104 Patriot is een lange afstand, geleide wapensysteem voor luchtverdediging vanaf de grond onder alle weersomstandigheden tegen vijandelijke luchtdreigingen zoals geavanceerde vliegtuigen, balistische raketten en kruisraketten. Patriot, wat staat voor Phased Array Tracking to Intercept On Target is ontwikkeld door de 2 Amerikaanse bedrijven Raytheon en Lockheed Martin Missiles and Fire Control.
Een vuureenheid van het patriot systeem bestaat uit een radarset (phased array radar), Engagement Control Station (vuurleidingcentrale), een bepaald aantal lanceerinrichtingen met elk vier raketten een zeer sterke voeding en de verbindingen. De vuurleidingcentrale leidt de tactische operaties van het Patriot-squadron.

Raketten
De patriot raketten bestaan uit verschillende versies namelijk: PAC-1, PAC-2 en PAC-3. PAC-1 is ontwikkeld door Raytheon, PAC-2 door Raytheon, Lockheed, Siemens en Mitsubishi, PAC-3 - de modernste versie - is ontwikkeld door Lockheed Martin Vought Systems.
 

Gebruikers
De patriot is in gebruik bij: de Verenigde Staten (US Army), Duitsland, Griekenland, Israël, Japan, Koeweit, Nederland, Saoedi-Arabië, Taiwan en binnenkort misschien voor Egypte.

Nederland
Nederland heeft sinds 1987 de beschikking over patriot systemen die in 1984 zijn beteld. Het betreft 4 lanceerinrichtingen en 160 raketten. De patriot eenheden zijn onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht en gestationeerd op (voormalige vliegbasis) luchtmachtbasis GGW De Peel.

Eind januari 2005 heeft Lockheed martin een contract gekregen voor de levering van 32 gemoderniseerde PAC-3 raketten aan Nederland voor een bedrag van circa 80 Miljoen euro. De raketten worden in de loop van volgend jaar geleverd.
Nederlandse patriot systemen zijn ingezet:
- tijdens de 1e golfoorlog in Zuid-Oost Turkije (wild Turkye) en in Israël (Diamond Patriot) op Mount Ethan.
- in 2003 in Zuid-Oost Turkije om de steden Diyarbakir en Batman te beschermen.
- in 2013 in het Turkse Adana ter verdediging van de bevolking en NAVO grondgebied tegen aanvallen uit Syrië.

De Patriot eenheden zullen in de toekomst onder het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) gaan vallen.

Verenigde Staten
De Verenigde Staten hebben de patriot o.a. ingezet tijdens Operation Iraqi Freedom. Hiertoe waren ze gestationeerd in Koeweit en Turkije (samen met NL en Duitsland). Tijdens de invasie zijn er (ongeveer) 7 raketten op Koeweit afgeschoten welke allemaal zijn onderschept door de Amerikaanse Patriot eenheden.


Nederland Nederland Amerikaanse Landmacht

Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © 2004-2022 Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 31 december 2012