World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Landmacht materieel-->Anti-tank wapens-->Gill
GILL

De Gill is een medium-range anti-tank wapen ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Rafael. De Gill is aangeschaft door Israël, Nederland (Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers), Noorwegen, Finland, Polen, Singapore en Roemenië.
De GILL werkt volgens het fire-and-forget principe. Dit wil zeggen dat eenmaal afgeschoten de raket zelf zijn weg zoekt naar het doel. Bij de TOW is dat niet het geval. Ook kan er nadat de raket eenmaal is afgeschoten nieuwe informatie naar de raket worden gestuurd om zo de route naar het doel te veranderen. Het wapen beschikt over een tandemoorlogskop die een pantservoertuig op zijn zwakste plek raakt, de bovenkant.
 

Nederland
De GILL zal TOW anti-tank wapens bij de Landmacht en het Korps Mariniers gaan vervangen. Er zijn 300 wapensystemen aangeschaft. De GILL heeft een kortere maximum afstand dan de TOW. Daarvooor in de plaats is de Gill vele malen lichter (namelijk 26 kg en de TOW 110kg) waardoor een lanceervoertuig niet noodzakelijk is en de Gill ook sneller verplaatst kan worden. Ook biedt de Gill voordelen omdat het na afgevuurd te zijn niet meer hoeft worden bijgestuurd. De officiële maximum afstand is 2500 meter (tegen 3750 meter bij de NL TOW).
Bij de landmacht infanterie wordt de Gill ook geplaatst op Fennek verkenningsvoertuigen (tot alle fennek voertuigen zijn geleverd ook tijdelijk op YPR-765 voertuigen). Bij de luchtmobiele brigade op LSV voertuigen. Bij het korps mariniers per transport m.b.v. de BV-206.

Gerelateerde Links
TOW anti-tank wapen: KLIK HIER
Fennek verkenningsvoertuigen: KLIK HIER
LSV voertuigen: KLIK HIER
BV-206 voertuigen: KLIK HIER

Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © 2004-2022 Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 28 Juli 2010