World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Marine schepen--> -->
Zr.Ms.Rotterdam

Het Amfibisch transport schip Zr. Ms. Rotterdam is een Nederlands LPD schip. In 2006 / 2007 is er een tweede LPD aan de vloot toegevoegd.
De Rotterdam kan voor meerdere taken worden ingezet maar de hoofdtaak is het transporteren van 1 volledig mariniers bataljon (611 man) met voertuigen en helikopters tijdens amfibische operaties. De Rotterdam is onder andere uitgezonden naar Liberia onder de VN vlag.
Aan de achterzijde van het schip is een inham die 4 meter kan zakken van waaruit kleine Landing Craft Utility vaartuigen kunnen opereren. Deze kunnen mariniers met uitrusting aan land zetten. Het schip kan ook dienen als commandocentrum. Daarnaast zijn er medische faciliteiten aan boord waaronder twee operatietafels, tien intensive-care bedden, behandelkamers en een noodhospitaal voor 100 patiënten die zijn nut heeft bewezen tijdens de uitzending naar Liberia (2003-2004).
 

Het schip heeft als bewapening 8 Browning .50 mitrailleurs en 2 Goalkeeper 30 mm kanons. Daarnaast kunnen er 6 NH90 (de vervanger van de Lynx) of 4 Merlin / Sea King helikopters worden vervoerd.
De Merlin en Sea King zijn helikopters zijn van de Britse marine waar de Nederlandse marine veel mee samenwerkt. De totale lengte van het schip is 166 meter. De voortstuwing is diesel-elektrisch. De dieselgeneratoren wekken de energie op voor de elektromotoren die vervolgens weer de scheepsschroeven aandrijven. Met deze voortstuwing kan het schip met een lage snelheid varen.


Nederlandse Mariniers varen uit de Rotterdam


Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © 2004-2022 Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 7 September 2014