World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Marine schepen-->L-fregatten-->
Hr. Ms. Van Heemskerck

Het luchtverdedigingsfregat Van Heemskerck is in Nederland gebouwd en kwam in 1986 in dienst bij de Koninklijke Marine. Nederland had twee van deze schepen. Luchtverdedigingsfregatten zijn speciaal bedoeld voor het neerhalen van dreigingen uit de lucht zoals vijandelijke vliegtuigen maar ook het onderscheppen van kruisraketten en dergelijke. Ook kunnen ze andere oppervlakte schepen vernietigen.
Oorsprong
Begin jaren 80 besloot Nederland om 12 nieuwe standaard fregatten aan te schaffen. Hiervan zijn er slechts 8 gekocht, 2 zijn aan Griekenland verkocht en 2 zijn speciaal aangepaste S-fregatten voor luchtverdediging. Deze 2 werden later (F812 en F813) luchtverdedigingsfregatten. Daarom lijken de L-fregatten sterk op standaardfregatten. In tegenstelling tot de normale S-fregatten hebben ze geen helikopterdek en Oto Melara kanon maar daar voor in de plaats een standard missle luchtverdedigingssysteem met een bereik van 40Km.
 

Missies
De schepen zijn ingezet tijdens de Golfoorlog van 1991 en maken deel uit van het NAVO Standing Naval Force Mediterranean.

Toekomst
De 2 luchtverdedigingsfregatten inclusief conventionele wapens zijn op 29 maart 2004 verkocht aan Chili. Van Heemskerck wordt in december 2005 over gedragen aan Chili, het andere L-frgat Hr.Ms. Witte de With in juli 2006. Samen met de L-fregatten heeft Chili ook 2 M-fregatten van Nederland gekocht.

Bewapening
De schepen hebben als bewapening:
-NATO Sea Sparrow tegen luchtdoelen op korte afstand
-Harpoon wapensysteem tegen oppervlaktedoelen,
-Systemen voor radarmisleiding, torpedowapensysteem tegen onderzeeërs,
-Goalkeeper snelvuurkanon tegen luchtdoelen op zeer korte afstand
- 2x 20mm Oerlikon.
De lengte is 130.5 meter, de breedte is 14.6 meter, diepgang is 6.2 meter, het schip heeft 2 Rolls-royce Olympus gasturbines van elk 37.941kW en twee Rolls Royce Tyne gasturbines van elk 7.382kW. De Maximum snelheid is 20 knopen en de bemanning bestaat uit 200 man.

Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © 2004-2022 Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 31 Juli 2010