World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Marine schepen-->Standaard fregatten-->Pieter Florisz
Pieter Florisz

Een standaard fregat is ontworpen voor de bestrijding tegen oppervlakte doelen, lucht doelen en onderwater doelen. De naam Standaard fregatten komt doordat alle fregatten in de jaren 70 zijn gestandaardiseerd volgens NAVO-normen. Alle S-fregatten hebben een SH-14D Lynx boordhelikopter (voorzien van een dipping sonar).
Oorsprong
Begin jaren 80 werd besloten 12 nieuwe standaard fregatten te bouwen door de Koninklijke Maatschappij de Schelde voor de Nederlandse marine. Hiervan heeft Nederland er maar 8 gekocht en 2 zijn direct aan Griekenland verkocht. Van die 8 zijn 2 S-fregatten aangepast speciaal voor luchtverdediging. Later werden zijn aangeduid met L-fregatten ( Hr. Ms. Jacob van Heemskerck en Hr. Ms. Witte de With)

De 8 S-fregatten kregen de naam:
F807 Hr. Ms. Kortenaer F823 Hr. Ms. Philips van Almonde
F808 Hr. Ms. Callenburgh F824 Hr. Ms. Bloys van Treslong
F809 Hr. Ms. Van Kinsbergen F825 Hr. Ms. Jan van Brakel
F810 Hr. Ms. Banckert F826 Hr. Ms. Pieter Florisz

Pieter Florisz

Het Standaard fregat Pieter Florisz (F-826) was sinds 1984 in dienst bij de Koninklijke Marine. Het schip is uitgezonden in de Golfoorlog en tijdens de handhaving van de embargo-operaties tegen het voormalig Joegoslavië in de Adriatische Zee. Het schip is op 7 juni 2001 aan Griekenland verkocht voor 95 miljoen gulden.
Het schip vaart nu onder de naam F463 Bouboulina bij de Griekse Marine (Hellenic Navy).
 

Verkoop S-fregatten

Nederland heeft op dit moment geen standaard fregatten meer. Nederland beschikte destijds over 8 standaard fregatten. Alle S-fregatten zijn verkocht aan Griekenland die de beschikking heeft over 10 - in Nederland - gebouwde S-fregatten.
Op 4 juli 2001 heeft vice-admiraal C. van Duyvendijk besloten twee S-fregatten van de Koninklijke Marine vervroegd uit dienst te stellen. Het betreft de schepen Hr. Ms. Jan van Brakel en de Hr. Ms. Philips van Almonde.
Hr. Ms. Jan van Brakel is op 27 maart 2002 verkocht aan Griekenland voor een bedrag van 38.5 miljoen euro. Hr. Ms. Philips van Almonde is op 26 juni 2002 uit dienst gesteld toen het terug kwam van deelname Operatie Enduring Freedom en is ook verkocht aan Griekenland.

Technisch

Het schip heeft een lengte van 130.5 meter. De breedte is 14.6 meter en heeft een diepgang van 6.2 meter. Het schip wordt aangedreven door 4 gasturbines. De maximale snelheid is 32 knopen. Er werkten 132 man personeel op een S-fregat.

Bewapening

NAVO Sea Sparrow rakketten
Harpoon lange-afstandraketten
Goalkeeper, 30 mm kanon
Oto Melara 76 mm kanon
Torpedoo lanceersysteem

Radar & Elektronica
Systemen voor radarmisleiding

 
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © 2004-2022 Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 31 Juli 2010